Οικιακός 2021-04-09T17:44:25+00:00

Οικιακός φωτισμός

Ο φωτιστικός εξοπλισμός ενός χώρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανάλογα με τη χρήση του χώρου απαιτείται ο ανάλογος φωτισμός όσο αφορά την απόδοση αλλά και τον τύπο των λαμπτήρων για ένα συγκεκριμένο χώρο.
Επίσης από χώρα σε χώρα σε άλλο φωτισμό έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών όπου οι μέρες ηλιοφάνειας είναι περιορισμένες όλο το χρόνο και σε άλλο φωτισμό έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι των Μεσογειακών χωρών.
Ο οικιακός φωτιστικός εξοπλισμός ενός χώρου εξαρτάται βασικά από α)το ύψος β)το μήκος γ)το πλάτος δηλαδή από τον όγκο ενός χώρου, εμπειρικά για κάθε 4m ενός χώρου τοποθετείται λαμπτήρας 60 watt.
Το πόσο σωστός θα είναι ο φωτισμός εκτός από τον όγκο του χώρου εξαρτάται από την επίπλωση, το δάπεδο(χαλιά, μοκέτες), τις κουρτίνες, τα χρώματα των τοίχων που εάν δεν είναι λευκά απορροφούν ή παραμορφώνουν την απόδοση του φωτισμού.
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα σημεία τοποθέτησης των φωτιστικών σημάτων τα οποία θα πρέπει να είναι ισομετρικά τοποθετημένα στον χώρο π.χ. για έναν χώρο 4Χ8m χρειάζονται 2 φωτιστικά των 4 λαμπτήρων, ενώ ένας χώρος 3Χ11m χρειάζεται 3 φωτιστικά των 3 λαμπτήρων. Δεν είναι τυχαία η κλίση που υπάρχει στα φωτιστικά σώματα φωτισμού τον δρόμων η οποία ανάλογα με το πλάτος του δρόμου είναι διαφορετική για να πέφτει ο φωτισμός στο κέντρο του δρόμου.
Χρησιμοποιώντας λαμπτήρες οικονομίας πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την φινέτσα του φωτιστικού λόγω όγκου αυτών ενώ εάν μπορούν να προσαρμοστούν στα φωτιστικά είναι πάρα πολύ ακριβότερες από τις κοινές λάμπες. Επιπλέον να λάβουμε υπόψη ότι οι οικονομικές λάμπες ποιότητας, εάν διαρκέσουν όσο χρόνο λειτουργίας αναφέρει ο κατασκευαστής, από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας μειώνεται η απόδοσή τους και ίσως να μην μας ικανοποιεί ο φωτισμός.
Ξενοδοχεία, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα κ.τ.λ. όπου οι λαμπτήρες είναι πολλοί αλλά και οι ώρες λειτουργίας είναι πολλές υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος αντίθετα το οικονομικό όφελος στον οικιακό φωτισμό είναι πάρα πολύ μικρό, επειδή όμως το λίγο κάνει το πολύ σε εθνικό επίπεδο μετράει η εξοικονόμηση ενέργειας.
Λόγω της μεγάλης ποικιλίας σχεδίων και χρωμάτων ο καταναλωτής παρασύρεται εύκολα. Υπάρχουν πολυτελέστατα καταστήματα τα οποία παρουσιάζουν στην βιτρίνα τους, και πρέπει να το κάνουν λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας τους, το κάτι άλλο, τα οποία όμως είναι για λίγα άλλα σπίτια και άλλες τσέπες όχι όμως και στο εσωτερικό τους. Από μόδες που το 80% των καταναλωτών ζητάει το μοντέρνο αλλά το 20% είναι σε θέση να ξεχωρίσει από τη μόδα. Από καλοστημένες διαφημίσεις των περιοδικών που τα φωτιστικά που παρουσιάζουν σ’ όποιον πληρώσει για να διαφημιστεί δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο, τα έπιπλα, την διαρρύθμιση του σπιτιού που θέλουμε να τα τοποθετήσουμε.
Για χάρη της φινέτσας ο καταναλωτής τοποθετεί σε χώρους όπου είναι απαραίτητος ο καλός φωτισμός π.χ. στην κουζίνα, φωτιστικό με μεταλλικό σκελετό όπου από τη μέση και πάνω ο χώρος είναι σκοτεινός θυμίζοντας ανακριτικό γραφείο της γκεστάπο, στο σαλόνι οροφής κλειστού τύπου όπου ανοίγουν τον διακόπτη και αναρωτιούνται κοιτάζοντας το φωτιστικό εάν όντως άναψε, μεγάλο αριθμό σποτς περίπου πέντε φορές περισσότερα για να έχουν τον κατάλληλο φωτισμό από ένα κοινό φωτιστικό επειδή στέλνουν το φως δέσμη, δημιουργώντας συγχρόνως μεγάλες θερμοκρασίες στο χώρο, σε κλιμακοστάσια όπου χρειάζεται φωτισμός στα σκαλιά, φωτιστικά κλειστού τύπου ή με το φως προς τα πάνω ή αχιβάδες σε ένα χώρο που το φωτιστικό δεν καθαρίζεται εύκολα, σκονίζεται εύκολα, γίνεται και χώρος συσσώρευσης εντόμων, σε κλιμακοστάσια με ύψος που για να καθαριστούν ή για να γίνει αλλαγή της λάμπας χρειάζεται σκάλα ειδική για να φτάσουν.
Το κατώτερο σημείο του φωτιστικού μέχρι το δάπεδο πρέπει να έχει απόσταση όχι κάτω από δύο 2 μέτρα αλλά ούτε πάνω από 2,20 μέτρα για να χαρίσει στο χώρο και να είναι πρακτικό στο καθάρισμα, αλλαγή λαμπτήρων κ.τ.λ.
Για χάρη της φινέτσας εμπιστεύονται ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι είναι να πουλήσουν αλλά και ο καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα των υλικών, εάν έχουν προδιαγραφές για την ποιότητα των μετάλλων, έπρεπε να γίνει ο σεισμός για να μάθουμε ότι τα σίδερα ήταν ανατολικής προέλευσης και ότι στα μέταλλα υπάρχουν ποιότητες, για τον τρόπο κατασκευής τους, εάν τα χρώματα είναι τοξικά, και πολύ περισσότερο σήμερα που ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, την ευκολία στο καθάρισμα, την επισκευή του εάν χρειαστεί, για ανταλλακτικά κ.λ.π. Προσπαθεί να αγοράσει φωτιστικό δίνοντας σημασία στην τυποποιημένη εισαγόμενη μιας χρήσεως φινέτσα, σχέδιο πρωτότυπο αλλά πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο του χώρου που θα τοποθετηθεί.
Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στα φωτιστικά πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας του κατασκευαστή, συνήθως όλα τα φωτιστικά σώματα που προορίζονται για οικιακή χρήση είναι κατασκευασμένα να δέχονται λαμπτήρες 60 watt. Εάν αυτό δεν τηρηθεί έχουμε προβλήματα τα οποία μπορεί να μην επηρεάσουν τόσο το ίδιο το φωτιστικό π.χ. ντουί, καλώδια κ.λ.π. αλλά οποιοδήποτε άλλο ευαίσθητο μέρος της ηλεκτρικής εγκατάστασης π.χ. διακόπτες, καλώδια αλλά και την υγεία μας.
Τα φωτιστικά δεν επηρεάζονται:
α) Όταν χρησιμοποιούμε λαμπτήρες ίσης ή μικρότερης ισχύς (watt) από αυτή που μας προτείνει ο κατασκευαστής.
β) Εάν δε μεσολαβούν πτώσεις τάσεως στο δίκτυο της ΔΕΗ.
γ) Εάν δεν γίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, κεραυνός κ.λ.π. τα οποία επηρεάζουν αν έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ροοστάτες, μετασχηματιστές κ.λ.π.
δ) Εάν δεν εισέρχεται νερό (εξωτερικού χώρου) στα ηλεκτρικά μέρη.
ε) Εάν οι λάμπες που χρησιμοποιούμε είναι ποιότητας.
στ)Εάν γίνεται όπως πρέπει κάθε 15 χρόνια έλεγχος ή αναπροσαρμογή των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Τοποθετώντας το κατάλληλο φωτιστικό εξοπλισμό με το σωστό βαθμό ενέργειας, σωστή επιλογή λαμπτήρων, σύμφωνα με την διακόσμηση των χώρων, έχουμε σωστό αποτέλεσμα φωτεινότητας, καλό αισθητικό αποτέλεσμα, εξοικονόμηση ενέργειας και ως απώτερο αποτέλεσμα εξοικονόμησης χρημάτων και λιγότερη σπατάλη πρώτων υλών. Έτσι βοηθάμε και συνεισφέρουμε στην μείωση παραγωγής ενέργειας που βλάπτει το φυσικό περιβάλλον άρα και εμάς.